De notulen en het zittingsverslag van de vorige gemeenteraad dd. 27 maart 2023
Decreet lokaal bestuur, artikel 32.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Brakel.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter en de algemeen directeur.
Enig artikel: De notulen en het zittingsverslag van de vergadering dd. 27 maart 2023 worden goedgekeurd.
Decreet Lokaal Bestuur d.d. 22.12.2017.
Op het Vast Bureau d.d. 28.02.2022 werd beslist om toe te treden tot Wijkwerken.
Wijk-werken is een voortraject naar het NEC ( = normaal economisch circuit ). Voor het OCMW zouden leefloongerechtigden hiervoor in aanmerking komen, eventueel als voor- of natraject van een artikel 60, § 7 -tewerkstelling. Enigste voorwaarde is dat betrokkene dient ingeschreven te zijn bij de VDAB.
Er zijn geen financiële bijdragen voor het OCMW, alleen dient er wekelijks een lokaal te worden ter beschikking gesteld voor een zitdag.
De begunstigden gaan werken bij personen of firma's of lokale besturen en ontvangen hiervoor € 4,10 per uur, belastingvrij.
Duurtijd van zo'n traject: minimum 1 maand - maximum 12 maanden.
Zolang er geen toetreding is door een lokaal bestuur, wordt er ook niet actief op zoek gegaan naar mogelijke tewerkstellingsplaatsen in de omgeving ( rol van de wijkwerkbemiddelaar ).
Momenteel zijn er in Brakel een 15-tal mensen actief voor het wijkwerken, maar zij moeten hun opdrachten uitvoeren in de omliggende gemeenten.
In de vorige Gemeenteraadsbeslissing d.d. 25.07.2022 is er niet expliciet vermeld dat het gaat om de toetreding tot de Projectvereniging wijk-werkorganisator Vlaamse Ardennen, vandaar dat de VDAB de toetreding niet wenst goed te keuren.
Gelet op het voorstel om de Gemeenteraadsbeslissing d.d. 25.07.2022 in te trekken.
Gelet op de OCMW-Raadsbeslissing d.d. 27.03.2023 dienaangaande.
Artikel 1
De gemeenteraadsbeslissing d.d. 25.07.2022 dienaangaande, in te trekken.
Artikel 2
Toe te treden tot de Projectvereniging wijk-werkorganisator Vlaamse Ardennen.
Door een wijziging van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) moeten vanaf 2 maart 2023 alle lokale besturen die nog geen deontologische commissie hebben er een oprichten.
Dat moet zowel in de gemeente als in het OCMW.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 39.
Voorgesteld wordt op de deontologische code aan te passen met de oprichting van een deontologische commissie.
Toepassingsgebied
Artikel 1
De deontologische code is van toepassing op de lokale mandatarissen. Hieronder worden begrepen:
de voorzitter van de raad;
de raadsleden;
de burgemeester;
de schepenen.
Lokale mandatarissen die andere mandaten bekleden, zijn in die hoedanigheid eveneens ertoe gehouden de bepalingen van de deontologische code na te leven. Dit geldt zowel voor de mandaten die rechtstreeks in verband staan met hun ambt als voor alle hiervan afgeleide mandaten. Ambtenaren functioneren volgens hun eigen deontologische code.
Indien een mandaat wordt opgenomen door een extern persoon, dus niet vermeld onder de eerste paragraaf van dit artikel, zal bij diens aanstelling gevraagd worden deze deontologische code te onderschrijven.
Zij zullen er tevens over waken dat zij, ook buiten het kader van deze mandaten, geen dienstverlenende activiteiten ontplooien die afbreuk doen aan de eer en de waardigheid van hun ambt.
Belangenvermenging en de schijn ervan
Artikel 2
Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet gebruiken voor het eigen persoonlijk belang. Dat mag ook niet voor het persoonlijk belang van een ander persoon of het belang van een organisatie bij wie hij/zij een directe of indirecte betrokkenheid heeft.
Belangenvermenging kan al ontstaan vooraleer het punt op de raad of een ander politiek orgaan besproken wordt. Een lokale mandataris heeft daar aandacht voor en zorgt dat er, naast de wettelijke bepalingen om bij een rechtstreeks belang niet deel te nemen aan de stemming en bespreking van een punt, ook geen beïnvloeding is (voor een ander belang dan het algemene) in andere fasen van het besluitvormingsproces. Zie artikel 4 van deze code.
Artikel 3
Een lokale mandataris gaat actief en uit zichzelf alle vormen van belangenvermenging, en zelfs de schijn daarvan, tegen. Een lokale mandataris neemt geen deel aan de bespreking en de stemming wanneer er sprake is van een beslissing waarbij belangenvermenging speelt.
Gedrag bij stemming en beraadslaging: Decreet Lokaal Bestuur, artikel 27 §1, §3 en §4
Gedrag bij stemming en beraadslaging: Wet op de overheidsopdrachten, artikel 8
Gedrag bij stemming en beraadslaging: Burgerlijk Wetboek, artikel 1596
Artikel 4
Een lokale mandataris beseft dat mogelijke belangenvermenging niet beperkt is tot de bespreking en stemming. Daarom zorgt een lokale mandataris dat er ook geen enkele beïnvloeding is tijdens de andere fases van het besluitvormingsproces.
Artikel 5
Een lokale mandataris zorgt dat bij contacten met de burger nooit de schijn gewekt wordt dat particuliere belangen begunstigd (kunnen) worden.
Artikel 6
Een lokale mandataris mag de in artikel 10 van het Decreet Lokaal Bestuur genoemde functies niet uitoefenen.
Verboden functies voor lokale mandatarissen: Decreet Lokaal Bestuur, artikel 10
Onverenigbaarheden: Decreet Lokaal Bestuur, artikel 11
Artikel 7
Een lokale mandataris mag de in artikel 27 §2 van het Decreet Lokaal Bestuur genoemde overeenkomsten en handelingen niet aangaan.
Verboden handelingen: Decreet Lokaal Bestuur, artikel 27 §2 en §3
Corruptie en de schijn ervan
Artikel 8
Een lokale mandataris mag zijn/haar invloed en stem niet laten kopen of beïnvloeden door geld, goederen, diensten of andere gunsten die hem/haar gegeven of beloofd werden.
Artikel 9
Een lokale mandataris moet actief en uit zichzelf de schijn van corruptie tegengaan.
Wetgeving inzake corruptie: Strafwetboek, artikel 245
Het aannemen van geschenken/voordelen/diensten, het aanvaarden van uitnodigingen/reizen/verblijven
Artikel 10
Enkel persoonlijke geschenken en het aanvaarden van uitnodigingen met een geringe waarde zijn mogelijk, waarbij dan ook geldt dat de onafhankelijke positie niet mag worden beïnvloed.
Het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur
Artikel 11
Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgelegd zijn over het gebruik van faciliteiten en middelen van het lokaal bestuur.
Wetgeving inzake terugbetaling en verantwoording kosten: Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, artikel 35 §1
Artikel 12
Een lokale mandataris houdt zich aan de regels die vastgesteld zijn voor het gebruik van interne voorzieningen die voor het raadswerk worden voorzien zoals opgenomen in het huishoudelijk reglement.
Omgaan met informatie
Artikel 13
De raad werkt onder het principe van principiële openbaarheid. Zij ziet erop toe dat het college van burgemeester en schepenen / vast bureau alle relevante informatie aangaande dossiers, stukken en akten openbaar toegankelijk maakt.
Artikel 14
Een lokale mandataris communiceert eerlijk over de redenen en motieven op basis waarvan hij/zij individueel gestemd heeft. Daarnaast communiceert een lokale mandataris eerlijk over de reden en motieven op basis waarvan de raad als geheel de beslissing genomen heeft.
Artikel 15
Een lokale mandataris is gebonden aan het beroepsgeheim wanneer hij/zij door de functie van lokale mandataris kennis krijgt van geheimen die door personen aan het bestuur zijn toevertrouwd. Bekendmaking van deze geheimen is verboden, behalve wanneer de wet de openbaring oplegt of mogelijk maakt.
Artikel 16
Naast het strenge beroepsgeheim geldt eveneens een geheimhoudingsplicht voor lokale mandatarissen. Deze plicht beschermt wat besproken wordt tijdens een besloten vergadering (feiten, meningen, overwegingen…).
Wetgeving inzake beroepsgeheim: Strafwetboek, artikel 458
Wetgeving inzake geheimhoudingsplicht: Decreet Lokaal Bestuur, artikel 29 §4
Wetgeving inzake openbaarheid van de vergadering: Decreet Lokaal Bestuur, artikel 28
Artikel 17
Een lokale mandataris heeft een algemene discretieplicht. Hij/zij gaat op discrete en voorzichtige wijze om met de informatie die hem/haar toekomt in de uitoefening van zijn/haar functie.
Wetgeving inzake vertrouwelijkheid van informatie: Wet betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, artikel 10 §2
Artikel 18
Een lokale mandataris gebruikt de informatie die hij/zij kreeg door de uitoefening van zijn/haar functie enkel voor zijn/haar raadswerk en niet voor zijn/haar persoonlijk belang of voor het persoonlijk belang van anderen.
Artikel 19
Een lokale mandataris maakt brieven niet openbaar en stuurt e-mails niet door wanneer het niet zeker is dat de afzender daarmee zou instemmen. Bij twijfel over de bedoeling van de afzender wordt de expliciete toestemming gevraagd.
Onderlinge omgang en afspraken over vergaderingen
Artikel 20
Raadsleden gaan respectvol om met elkaar, de leden van het college / vast bureau en de personeelsleden van het lokaal bestuur.
Artikel 21
De vergadering van de raad is bij uitstek en bij hoofdzaak de gelegenheid waarbij het lokaal beleid besproken en ontwikkeld wordt. Een regelmatige aanwezigheid is dus gewenst om het goede functioneren van het raadslid en van de raad te garanderen.
Artikel 22
Raadsleden richten zich tot elkaar, de leden van het college / vast bureau, de algemeen directeur en de andere personeelsleden op een correcte wijze en dit zowel verbaal, non-verbaal als schriftelijk, inclusief de elektronische communicatie.
Artikel 23
Lokale mandatarissen houden zich tijdens vergaderingen van de politieke organen aan het huishoudelijk reglement en volgen de aanwijzingen van de voorzitter hierover op.
Artikel 24
Lokale mandatarissen onthouden zich in het openbaar, dus ook in openbare raads- en commissievergaderingen, van negatieve uitlatingen over individuele personeelsleden.
Naleving en handhaving van de deontologische code
Artikel 25
§1 Procedure die gevolgd moet worden bij een vermeende overtreding van de deontologische code:
Er wordt melding gemaakt van de overtreding aan de algemeen directeur; die dit overmaakt aan de voorzitter van de raad.
De voorzitter van de raad roept de deontologische commissie samen.
§2 De deontologische commissie
Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de raad, aangevuld met de voorzitter van de raad die toegevoegd wordt als voorzitter is van de deontologische commissie. Onafhankelijke raadsleden vormen geen fractie en zijn niet vertegenwoordigd in de deontologische commissie.
Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aan de voorzitter van de raad. Stel dat de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer dan één fractielid als lid van de commissie, dan beslist de raad. Bij deze voordracht kunnen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid vervangen bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is. Een plaatsvervanger is een raadslid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een raadslid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.
Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform art. 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.
Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door een plaatsvervanger in volgorde van hoe ze door de fractie werden voorgedragen.
§3 De voorzitter van de deontologische commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.
De commissie vergadert minstens één keer per jaar en wordt in ieder geval bijeengeroepen wanneer dat nodig is conform art. 41 van deze code. De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op aanvraag van minstens een derde van haar leden.
De oproepingen vermelden in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en worden tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. In geval van hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping tenminste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de leden van de commissie vanaf de verzending van de agenda.
De bezorging van de oproeping, de agenda en de dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de leden van de deontologische commissie deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.
De vergaderingen van de deontologische commissie zijn niet openbaar.
De leden van de commissie werken volgens volgende principes:
- De handhaving is onpartijdig.
- Men is terughoudend met publiciteit.
- Men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.
§4 De commissie is bevoegd voor:
- Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden zoals voorzien in de procedure van art. 40 tot 42 van deze code.
- Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan. Dat kan op eigen initiatief van de commissie of minstens één keer per bestuursperiode op vraag van de raad conform art. 43 van deze code.
- …
Artikel 26
De raad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.
Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:
het voorkomen van mogelijke schendingen
het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code
het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code
het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code
Het voorkomen van mogelijke schendingen
Artikel 27
Wanneer een lokale mandataris twijfelt of een handeling die hij/zij wil verrichten een overtreding van de code zou kunnen zijn, wint het lid hierover advies in bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.
Artikel 28
Wanneer een lokale mandataris twijfelt over een nog niet uitgevoerde handeling van een andere lokale mandataris, dan waarschuwt hij/zij die persoon. De lokale mandataris verwoordt de twijfels en verwijst de betrokkene zo nodig door naar de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.
Het signaleren van vermoedens van schendingen
Artikel 29
Wanneer een lokale mandataris vermoedt dat een regel van de deontologische code is overtreden door een andere lokale mandataris, dan kan hij/zij hiervan melding van maken bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.
Indien het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de lokale mandataris dit aan de voorzitter van de raad en aan de algemeen directeur, die dan samen een vooronderzoek doen onder mandaat van de deontologische commissie. De algemeen directeur kan een personeelslid aanwijzen om dat in zijn plaats te doen.
Het onderzoeken van vermoedens van schendingen
Artikel 30
Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur (of het daartoe aangewezen personeelslid) besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden hierover wel geïnformeerd.
Is de melding ontvankelijk dan onderzoekt de commissie de melding. De voorzitter van de deontologische commissie roept de commissie bijeen binnen de dertig dagen na de melding. De periode van dertig dagen wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.
De commissie onderzoekt de melding en geeft zowel de melder als de vermeende schender de kans zich te laten horen. Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.
Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de raad.
Het zich uitspreken over schendingen
Artikel 31
Enkel de raad kan zich uitspreken of een mandataris een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de deontologische commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.
Wanneer de raad vaststelt dat deze code geschonden werd door een mandataris , dan kan de raad:
- zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van een raadslid.
- vragen dat het raadslid zich verontschuldigt.
- beslissen een melding te doen bij het parket of Audit Vlaanderen.
- bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van of door de burgemeester, een schepen of de raadsvoorzitter / de voorzitter of een lid van het vast bureau, de voorzitter of een lid van het bijzonder comité of de raadsvoorzitter een dossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.
Evalueren van de deontologische code
Artikel 32
Minimaal één keer per bestuursperiode evalueren de fractievoorzitters tijdens een door de raadsvoorzitter samengeroepen overleg deze deontologische code. Ze bekijken of de code nog actueel is, nog goed werkt en of ze nageleefd wordt. De raadsvoorzitter brengt hierover verslag uit aan de raad.
Algemene bepalingen
Artikel 33
De lokale mandatarissen zullen voor de omschrijving van hun dienstverlenende activiteiten geen termen gebruiken die verwarring kunnen scheppen met officiële, door de overheden ingestelde instanties belast met het verstrekken van informatie of met de behandeling van klachten. Het gebruik van de termen ‘ombuds’, ‘klachtendienst’ en andere afleidingen of samenstellingen is verboden.
Artikel 34
De lokale mandatarissen maken in hun verkiezingscampagnes en -mailings die gericht zijn op individuen geen melding van de diensten die zij eventueel voor de betrokkenen hebben verricht. In geen geval mogen zij de indruk wekken dat zij om steun vragen in ruil voor bewezen diensten.
Artikel 35
Bij hun optreden op en buiten het lokale bestuursniveau en in hun contacten met individuen, groepen, instellingen en bedrijven, geven de lokale mandatarissen principieel voorrang aan het algemeen boven het particulier belang.
Artikel 36
Elke vorm van rechtstreekse dienstverlening, informatiebemiddeling, doorverwijzing of begeleiding gebeurt zonder enige materiële of geldelijke tegenprestatie van welke aard of omvang ook en mag geen vorm van cliëntenwerving inhouden.
Artikel 37
De lokale mandatarissen staan op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste van alle burgers zonder onderscheid van geslacht, huidskleur, afstamming, sociale stand, nationaliteit, filosofische en/of religieuze overtuiging, ideologische voorkeur of persoonlijke gevoelens.
Informatiebemiddeling
Artikel 38
Het behoort tot de wezenlijke taken van de lokale mandataris informatie te ontvangen en te verstrekken, in het bijzonder over de diensten die instaan voor informatieverstrekking en over de manier waarop de burger zelf informatie kan opvragen in het kader van de openbaarheid van bestuur.
Artikel 39
De lokale mandatarissen stellen informatie ter beschikking van de burger met betrekking tot de werking van de ombudsdiensten en van de diensten die instaan voor de behandeling van klachten over het optreden of het niet-optreden van de overheid.
Artikel 40
Informatie waarop de vraagsteller geen recht heeft, die de goede werking van de administratie kan doorkruisen of die de privacy van anderen in het gedrang kan brengen, mogen door de lokale mandatarissen niet worden doorgegeven.
Artikel 41
De lokale mandatarissen verwijzen de vragensteller, waar mogelijk, naar de bevoegde administratieve dienst(en). Waar het gaat om de behandeling van klachten en/of conflicten, worden de belanghebbenden in eerste instantie doorverwezen naar de bevoegde klachten- of ombudsdienst.
Administratieve begeleiding en ondersteuning
Artikel 42
De lokale mandatarissen kunnen de burgers ondersteunen en begeleiden in hun relatie met de administratie of met de betrokken instanties. Zij kunnen de burgers helpen om, via de daartoe geëigende kanalen en procedures, een aanvraag te richten tot de overheid, informatie te verkrijgen over de stand van zaken in een dossier, daarover nadere uitleg en toelichting te vragen en vragen te stellen over de administratieve behandeling van dossiers.
Artikel 43
Bij de administratieve begeleiding en ondersteuning van de burgers respecteren de lokale mandatarissen de onafhankelijkheid van de diensten en van de personeelsleden, de objectiviteit van de procedures en de termijnen die als redelijk moeten worden beschouwd voor de afhandeling van soortgelijke dossiers.
Artikel 44
De briefwisseling met de overheid, gevoerd in het kader van de administratieve begeleiding en ondersteuning, wordt uitsluitend op naam van de burger gesteld. Er wordt op geen enkele wijze melding gemaakt van de begeleidende en ondersteunende rol van de lokale mandataris.
Bespoedigings- en begunstigingstussenkomsten
Bespoedigingstussenkomsten
Artikel 45
Bespoedigingstussenkomsten zijn tussenkomsten waarbij lokale mandatarissen een administratieve procedure proberen te bespoedigen in gevallen of in dossiers die zonder die tussenkomst een regelmatige afloop of resultaat zouden krijgen, maar dan na verloop van een langere verwerkings- of behandelingstermijn.
Dergelijke tussenkomsten, die een ongelijke behandeling van de betrokken burgers inhouden, zijn verboden.
Begunstigingstussenkomsten
Artikel 46
Begunstigingstussenkomsten zijn tussenkomsten waarbij de lokale mandataris zijn voorspraak aanwendt om de afloop of het resultaat van een zaak of van een dossier te beïnvloeden in de door de belanghebbende burger gewenste zin. Dergelijke tussenkomsten zijn verboden.
Artikel 47
Tussenkomsten bij selectievoerende instanties, die tot doel hebben het verhogen van kansen op benoeming, aanstelling en bevordering in de administratie, zijn verboden.
Lokale mandatarissen die om steun gevraagd worden door of voor kandidaten die een functie, aanstelling of bevordering ambiëren, delen betrokkene mee dat de aanstelling, de benoeming of de bevordering gebeurt op basis van de geldende normen en procedures. Zij verwijzen de belanghebbende naar de bevoegde dienst of instantie.
Artikel 48
Lokale mandatarissen mogen occasioneel en op eigen initiatief personen aanbevelen bij werkgevers in de particuliere sector. Ze mogen geen enkele tegenprestatie, van welke aard ook, beloven of leveren aan de betrokken werkgevers.
Artikel 49
De algemeen directeur neemt de nodige maatregelen opdat de dossierbehandelende personeelsleden alle tussenkomsten opnemen in het desbetreffende administratieve dossier, wat ook de aard van de tussenkomst of de hoedanigheid van de tussenkomende persoon is.
Artikel 50
De volgende handelingen worden niet beschouwd als tussenkomsten die in het administratief dossier dienen te worden opgenomen:
louter informatieve vragen van algemene of technische aard
vragen en/of tussenkomsten van uitvoerende mandatarissen in het kader van hun functionele en hiërarchische relaties ten aanzien van de behandelende personeelsleden of diensten
Artikel 51.
De besluit treedt in werking op 1 mei 2023.
Het besluit van de raad dd. 29 november 2021 betreffende "deontologische code mandatarissen" wordt opgeheven vanaf 1 mei 2023.
Het schrijven d.d. 14 maart 2023 van cvba ZEFIER omtrent de uitnodiging tot de jaarvergadering op 8 juni 2023 om 14u00.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Het feit dat de gemeente Brakel vennoot is van de cvba ZEFIER;
De statuten van de cvba ZEFIER inzonderheid de artikelen 26, 27 en 28;
Het raadsbesluit d.d. 25/02/2019 omtrent de aanduiding van vertegenwoordigers voor de Algemene Vergadering van Zefier voor de volledige legislatuur;
Het schrijven d.d. 14 maart 2023 van cvba ZEFIER omtrent de uitnodiging tot de jaarvergadering op 8 juni 2023 om 14u00.
Art. 1: De gemeenteraad beslist goedkeuring te verlenen aan de punten op de agenda van de jaarvergadering cvba ZEFIER van 8 juni 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;
2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;
3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.
Art. 2: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de jaarvergadering van cvba ZEFIER van 8 juni 2023 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen punten;
Art. 3: Afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan: cvba ZEFIER via mail info@zefier.be.
De mail d.d. 03 april 2023 van de Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Oost-Vlaanderen, genaamd Westlede, waarbij de gemeente Brakel wordt uitgenodigd op de Algemene Vergadering van 30 mei 2023 om 19.00 uur in het hoofdgebouw van het crematorium te Lochristi.
Het decreet lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Het raadsbesluit dd. 28 januari 2019 omtrent de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering;
De opdrachthoudende vereniging IGS Westlede heeft op 03 april 2023 een mail gestuurd met de agenda en bijhorende stukken voor de Algemene Vergadering die plaats vindt op dinsdag 30 mei 2023 om 19.00 uur in de hoofdzetel van het crematorium, Smalle Heerweg 60 te Lochristi met volgende agenda:
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de voormelde agenda goed te keuren.
Art. 1: De onderstaande agenda van de Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging IGS Westlede die plaatsvindt op dinsdag 30 mei 2023 wordt goedgekeurd:
Art. 2: De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering wordt opgedragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen zoals beschreven in artikel 1 van dit besluit.
Art. 3: Afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan: IGS Westlede - crematoriumwestlede@westlede.be.
Per aangetekend schrijven van 30 maart 2023 werd de gemeente Brakel opgeroepen om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van Intergem die op 22 juni 2023 plaats in zaal "de Montil", Moortelstraat 8 te 1790 Affligem;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;
Het raadsbesluit d.d. 28 januari 2019 omtrent de aanduiding van een vertegenwoordiger;
De gemeente Brakel is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Intergem;
De opdrachthoudende vereniging Intergem heeft op 30 maart 2023 een aangetekend schrijven verstuurd met de agenda en de bijhorende stukken voor de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van Intergem die op 22 juni 2023 plaats heeft in zaal "de Montil", Moortelstraat 8 te 1790 Affligem";
Het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Artikel 1 : Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Intergem d.d. 22 juni 2023:
1. Kennisneming verslagen van Intergem van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Intergem afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Intergem met betrekking tot het boekjaar 2022.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen
Artikel 2 : De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Intergem op 22 juni 2023 op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3 : Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Intergem, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
De email d.d. 29 maart 2023 van IGS Westlede omtrent de annulering van de Buitengewone Algemene Vergadering IGS Westlede van dinsdag 30 mei 2023.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;
Het raadsbesluit d.d. 28/01/2019 omtrent de aanduiding van vertegenwoordigers voor de algemene vergadering van IGS Westlede voor de volledige legislatuur;
De email d.d. 29 maart 2023 van IGS Westlede omtrent de annulering van de Buitengewone Algemene Vergadering IGS Westlede van dinsdag 30 mei 2023.
Om juridisch-technische redenen dient de geplande buitengewone algemene vergadering van 30/05 aangaande de voorgestelde statutenwijziging van IGS Westlede geannuleerd te worden. De eerder uitgezonden agenda en documenten kunnen bijgevolg als nietig en onbestaand beschouwd worden. De Raad van Bestuur van IGS Westlede zal binnenkort een nieuw voorstel van statutenwijziging agenderen en een nieuwe datum voor de buitengewone algemene vergadering vastleggen.
Enig artikel: De Gemeenteraad neemt kennis van de mail d.d. 29 maart 2023 van IGS Westlede omtrent de annulering van de Buitengewone Algemene Vergadering IGS Westlede van dinsdag 30 mei 2023.
Voorlopige vaststelling van het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied” samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten.
Op basis van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 oefent de gemeenteraad de bevoegdheden uit die de wet, het decreet of het uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt
In toepassing van artikel 2.2.21.§1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) stelt de gemeenteraad het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten
Decreet van 5 april 1995, en latere wijzigingen, houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM)
Decreet van 21 oktober 1997, en latere wijzigingen, betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu
Decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening, en latere wijzigingen, in het bijzonder de wijziging bij decreet van 27 maart 2009 tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijk plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid, waarvan de teksten werden gecoördineerd in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), in werking getreden op 1 september 2009
Decreet van 25 april 2014, en latere wijzigingen, betreffende de omgevingsvergunning
Decreet van 15 juli 2016, en latere wijzigingen, betreffende het integraal Handelsvestigingsbeleid
Besluiten van 23 september 1997, 12 december 2003 en 17 december 2010 van de Vlaamse Regering houdende definitieve vaststelling van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen en de eerste en de tweede herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen, bekrachtigd, voor wat de bindende bepalingen betreft, bij decreten van respectievelijk 17 december 1997, 19 maart 2004 en 16 februari 2011
Besluit van 11 mei 2001, en latere wijzigingen, van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen
Besluit van 18 februari 2004 van de Vlaamse Regering houdende definitieve vaststelling van het provinciaal ruimtelijk structuurplan én het ministerieel besluit van 28 augustus 2009 houdende goedkeuring van de gedeeltelijke herziening van het provinciaal ruimtelijk structuurplan Oost-Vlaanderen – toevoegen provinciaal beleidskader windturbines
Besluiten van 28 januari 2011, 4 mei 2012, 25 april 2015, 18 december 2015, 30 november 2016, 20 juli 2018 en 22 februari 2022 van de Vlaamse Regering, betreffende basisdocumenten voor de opmaak van een beleidsplan Ruimte
Besluit van 27 november 2015, en latere wijzigingen, van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en haar bijlagen
Besluit van 17 februari 2017, en latere wijzigingen, van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen
Besluit van 25 mei 2011 van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, houdende goedkeuring van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Brakel
Besluit van 22 maart 2023 van de provincieraad, houdende goedkeuring van het beleidsplan ruimte “Maak Ruimte voor Oost-Vlaanderen 2050”
Besluit van 29 januari 2018 van de gemeenteraad, houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst versie 1.0 van 16 januari 2018 met So-lva
Besluiten van 24 september 2018 van het college van burgemeester en schepenen, houdende goedkeuring van de samenstelling van het planteam én goedkeuring van het ontwerp van startnota
Besluit van 16 augustus 2021 van het college van burgemeester en schepenen, houdende goedkeuring van een gewijzigde samenstelling van het planteam
Besluit van 17 april 2023 van het college van burgemeester en schepenen, houdende goedkeuring van het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied” samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten
Het bindend gedeelte van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Brakel bepaalt dat er een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor zonevreemde woningen wordt opgemaakt, zodra het Vlaams gewest de Grote Eenheden Natuur heeft afgebakend. Bijkomend wordt vermeld: “[…] Overwegende dat een kader voor zonevreemde woningen in het GRS werd uitgewerkt, dat dit kader echter een aantal onduidelijkheden bevat, dat het kader op een aantal punten ook vaag blijft, dat het kader momenteel onvoldoende houvast biedt om te dienen als basis voor een RUP Zonevreemde woningen, dat dit kader verder dient uitgewerkt te worden bij de opmaak van een RUP voor zonevreemde woningen.[…]”
Begin 2017 werd het planproces voor de opmaak van het RUP “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied” in gang gezet. Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied” wenst een oplossing te bieden aan de vergunde en vergund geachte zonevreemde woningen die in ruimtelijk kwetsbaar gebied zijn gelegen. De beperkte basisrechten overeenkomstig de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) voor deze woningen worden aangevuld of uitgebreid.
De zonevreemde woningen die opgenomen zijn in voormeld RUP liggen verspreid op het grondgebied van de gemeente Brakel.
Op 1 oktober 2018 werd schriftelijk advies gevraagd aan de verschillende adviesinstanties over de startnota van het voormelde RUP:
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) heeft op 10 oktober 2018 een gunstig advies uitgebracht. Het Departement Omgeving heeft op 11 november 2018 een aantal opmerkingen overgemaakt. De Deputatie heeft op 29 november 2018 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht. Het Departement Landbouw en Visserij heeft een gunstig advies uitgebracht. Het Departement Mobiliteit en Openbare werken heeft op 13 november 2018 aangegeven geen opmerkingen of bezwaren te maken. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft op 13 november 2018 een aantal opmerkingen overgemaakt. Toerisme Vlaanderen heeft op 4 december 2018 aangegeven geen opmerkingen te maken. De VMM afdeling Operationeel Waterbeheer heeft aangegeven niet bevoegd te zijn om advies uit te brengen. Het Agentschap Wonen-Vlaanderen heeft op 8 oktober 2018 aangegeven geen advies uit te brengen. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft op 26 oktober 2018 een aantal opmerkingen overgemaakt.
Van 2 oktober 2018 tot en met 30 november 2018 werd een eerste raadpleging gehouden over de inhoud van de startnota en procesnota. Er werden – gedurende deze eerste raadpleging - twee (2) participatiemomenten georganiseerd op 2 oktober 2018 en 4 oktober 2018, in de kerk, Marktplein te 9660 Brakel. Deze informatie werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 28 september 2018.
Op 2 december 2019 werd een eerste plenaire vergadering georganiseerd over het voorontwerp van het voormelde RUP: “[…]
Conclusies en verder verloop van de procedure
Het RUP zal aangepast worden aan de gemaakte opmerkingen na overleg tussen de administratie en het bestuur van de gemeente Brakel. De aanwezige adviesinstanties op de plenaire vergadering sturen aan om een bijkomende adviesvraag te stellen bij Departement Omgeving, Agentschap Natuur en Bos en Provincie Oost-Vlaanderen. Agentschap Natuur en Bos zal naar aanleiding van deze adviesvraag de voortoets en passende beoordeling doornemen en eventueel een goedkeuring geven op deze beoordeling. De goedkeuring zal nuttig zijn bij het aanvragen van de ontheffing plan-MER-plicht bij de dienst-MER. Na het verkrijgen van de ontheffing kan het RUP voorlopig vastgesteld worden door de gemeenteraad van Brakel.[…]” Het verslag van de plenaire vergadering werd op 16 december 2019 ter beschikking gesteld in het oplaadloket Digitaal uitwisselplatform Stedenbouwkundige Informatie (DSI).
Op 27 augustus 2021 werd een tweede plenaire vergadering georganiseerd over het aangepast voorontwerp van het voormelde RUP: “[…]
Conclusies en verder verloop van de procedure
Departement Omgeving: voor ons hoeft er geen 3deplenaire vergadering te worden georganiseerd. Wij zijn altijd beschikbaar voor vragen. Wat er wel snel dient te gebeuren is het aanvragen van de ontheffing van een plan-MER na verwerking van de adviezen.[…]”
De ontheffing plan-MER werd gevraagd op 14 april 2022, 22 september 2022, 28 december 2022 en 15 februari 2023. Op 3 april 2023 heeft het Team Mer besloten dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het RUP “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied”. Er werd aangetoond dat het voormelde RUP geen aanzienlijke milieueffecten kan hebben.
Het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringplan (RUP) bevat volgende wettelijk verplichte onderdelen: 01_RUP_45059_214_00005_00001_TN_SP (scopingsnota); 02_20230403_Beslissing_MER6 (beslissing Team MER); 03_RUP_45059_214_00005_00001_PN_VV (procesnota); 04_RUP_45059_214_00005_00001_TN_VV (toelichtingsnota); 05_RUP_45059_214_00005_00001_TNK_VV (toelichtingsnota kaartenbundel); 06_RUP_45059_214_00005_00001_GP_VV (grafische plannen); 07_RUP_45059_214_00005_00001_SV_VV (stedenbouwkundige voorschriften). Het ontwerp RUP omvat geen register planschade of planbaten.
Het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied” samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsgronden werd in zitting van 17 april 2023 van het college van burgemeester en schepenen ter goedkeuring voorgelegd in functie van de agendering op de gemeenteraad ter voorlopige vaststelling.
Overeenkomstig artikel 2.2.21. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) dient het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsgronden door de gemeenteraad voorlopig te worden vastgesteld, waarna het wordt onderworpen aan een procedure van openbaar onderzoek gedurende minimum 60 dagen. De Intergecoro Brakel-Horebeke bundelt en coördineert alle adviezen, opmerkingen en bezwaren en brengt binnen de 90 dagen gemotiveerd advies uit bij de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan definitief vast.
Volgens datzelfde artikel kunnen na de voorlopige vaststelling slechts nog bijkomende wijzigingen aangebracht worden, die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen of uit de adviezen, uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden, of uit het advies van de Intergecoro Brakel-Horebeke.
Enig artikel. Het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) “Zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied” samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsgronden voorlopig vast te stellen, zodanig dat het dossier aan de verdere procedure volgens artikel 2.2.21. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) kan onderworpen worden, waaronder het openbaar onderzoek dat zal lopen gedurende 60 dagen. Het RUP-dossier zoals gevoegd in bijlage bij dit gemeenteraadsbesluit omvat volgende documenten:
- 01_RUP_45059_214_00005_00001_TN_SP (scopingsnota);
- 02_20230403_Beslissing_MER6 (beslissing Team MER);
- 03_RUP_45059_214_00005_00001_PN_VV (procesnota);
- 04_RUP_45059_214_00005_00001_TN_VV (toelichtingsnota);
- 05_RUP_45059_214_00005_00001_TNK_VV (toelichtingsnota kaartenbundel);
- 06_RUP_45059_214_00005_00001_GP_VV (grafische plannen);
- 07_RUP_45059_214_00005_00001_SV_VV (stedenbouwkundige voorschriften).
Bijlagen
- 01_RUP_45059_214_00005_00001_TN_SP (scopingsnota);
- 02_20230403_Beslissing_MER6 (beslissing Team MER);
- 03_RUP_45059_214_00005_00001_PN_VV (procesnota);
- 04_RUP_45059_214_00005_00001_TN_VV (toelichtingsnota);
- 05_RUP_45059_214_00005_00001_TNK_VV (toelichtingsnota kaartenbundel);
- 06_RUP_45059_214_00005_00001_GP_VV (grafische plannen);
- 07_RUP_45059_214_00005_00001_SV_VV (stedenbouwkundige voorschriften);
- 08_20191202_Verslag_PV1_met_adviezen
- 09_20210827_Verslag_PV2_met_adviezen
Aanvraag dd. 22 december 2022 voor de vennootschap 'Hof ter Maele', Rozenhoek 6 te 9660 BRAKEL in het kader van op te heffen en nieuwe ligging van buurtwegen 6 (dl), 19(dl), 20(dl), 77(dl) en 80bis ter hoogte van Rozenhoek/Berendries/Kasteeldreef te 9660 BRAKEL.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
Het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2023 houdende voorlopige vaststelling van de rooilijn in het kader van op te heffen en nieuwe ligging van buurtwegen 6 (dl), 19(dl), 20(dl), 77(dl) en 80bis ter hoogte van Rozenhoek/Berendries/Kasteeldreef te 9660 BRAKEL.
De eerdere toetsing in het voornoemde gemeenteraadsbesluit van het dossier aan de artikels 3 en 4 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019;
Het openbaar onderzoek dat, in overeenstemming met art. 17 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, plaatsvond van 20 februari 2023 tot en met 22 maart 2023;
Uit het proces-verbaal van het openbaar onderzoek blijkt dat er geen bezwaren werden ingediend;
Artikel 1.
Het rooilijnplan definitief vast te stellen.
Artikel 2.
Akkoord te gaan met de nieuwe ligging van buurtwegen 6 (dl), 19(dl), 20(dl), 77(dl) en 80bis ter hoogte van Rozenhoek/Berendries/Kasteeldreef te 9660 BRAKEL zoals aangeduid op het definitief vastgestelde rooilijnplan.
Artikel 3.
Akkoord te gaan met de voorgestelde meerwaarde van € 22.399 zoals bepaald door Viator, Romeins Plein 13 te 9620 ZOTTEGEM.
Artikel 4.
Het college te gelasten met de uitvoering van dit besluit overeenkomstig art. 18 en 19 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, en behoudens administratief beroep, met de realisatie van de (gewijzigde) gemeenteweg, overeenkomstig de artikelen 26, 27, 28 en 29 van het aangehaalde decreet.
Artikel 5.
Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 18 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Het rooilijnplan wordt samen met het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling van het gemeentelijk rooilijnplan onmiddellijk met een beveiligde zending bezorgd aan het departement Mobiliteit en Openbare Werken en aan de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen.
Artikel 6.
Tegen deze beslissing kan binnen een termijn van 30 dagen een opschortend administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Overheid, overeenkomstig art. 24 en 25 van het Decreet houdende de Gemeentewegen van 3 mei 2019.
Na definitieve vaststelling van het rooilijnplan door de gemeenteraad wordt het gemeenteraadsbesluit bekendgemaakt aan het publiek op de volgende manieren:
Na het verlopen van de beroepstermijn wordt het gemeenteraadsbesluit tot definitieve vaststelling van het rooilijnplan gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (mits er geen beroepsprocedure werd opgestart). Het besluit treedt 14 dagen na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad in werking.
Het goedkeuren van de voorwaarden met het oog op het verlenen van een domeinconcessie.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, lid 2, 11°
Het burgerlijk Wetboek, art. 1712.
Het bodemdecreet van 27 oktober 2006.
Voorgesteld wordt één domeinconcessie voor een LED-scherm te verlenen.
Artikel 1 Motivering
De gemeente Brakel verleent, onder de vorm van een concessieovereenkomst, de mogelijkheid tot het exploiteren van een domeinconcessie van het in concessie gegeven deel van het openbaar domein waarop 1 LED-bord wordt geplaatst met het oog op de publieke en private uitbating van dit LED-bord en dit te:
1° de gemeentelijke eigendom langsheen Herreweg, Brakel, 1 afd. sectie C, nr(s). 542H (mits het akkoord van het Agentschap Wegen en Verkeer); of
2° de gemeentelijke parking Tirse, Brakel, 1 afd, sectie A, nr(s) 699L.
De toewijzing van de concessie tot uitbating zal gebeuren na een bekendmaking van de concessievoorwaarden en een oproep tot kandidaten. De algemene en bijzondere voorwaarden zoals vermeld in de bijgevoegde concessieovereenkomst zijn een essentieel onderdeel van de concessie.
Als gunningscriteria gelden:
Artikel 2 Voorwaarden tot deelname aan de mededinging
§1 Natuurlijke personen
Natuurlijke personen die aan de bieding voor het bekomen van de concessie deelnemen zullen, vóór de toewijzing, volgende stukken dienen voor te leggen:
§2 Rechtspersonen
Rechtspersonen die aan de bieding voor het bekomen van de concessie deelnemen zullen, naast de voormelde stukken van de zaakvoerder als natuurlijk persoon, ook volgende stukken voorleggen:
§3 Verschillende personen
Indien verschillende personen, zowel natuurlijke als rechtspersonen, gezamenlijk aan de bieding deelnemen, moeten de voormelde documenten voor iedere persoon worden ingediend en de inschrijving door iedereen worden ondertekend. Door de deelname aan de bieding zijn zij hoofdelijk onder elkaar en ondeelbaar tussen hun rechtsopvolgers gehouden tot alle verplichtingen voorkomend uit de concessie. Ze duiden de perso(o)n(en) onder hen aan die de vereniging zal of zullen vertegenwoordigen bij de concessiegever.
Artikel 3 Gunningscriteria
Bij de beoordeling voor het afsluiten van een concessieovereenkomst tussen de gemeente als concessiegever en de te weerhouden kandidaat worden volgende gunningcriteria voorop gesteld:
De kandidaat zal bij zijn offerte een verantwoording voegen waarbij aangetoond wordt welke led-borden worden aangeboden in relatie tot artikel 7.3 van de Concessieovereenkomst.
De toewijzing zal geschieden aan de kandidaat met de hoogste score gelet op de gunningscriteria en dit na vergelijking van de offertes van de verschillende kandidaten.
Artikel 4 Inhoud van de offerte
De kandidaat dient volgende documenten te voegen:
Artikel 5 Wijze van indienen offerte
De offerte tot het bekomen van de concessie dient uiterlijk op 15 mei 2023 per brief onder dubbel gesloten omslag met vermelding "concessie scherm" aangetekend verzonden te worden naar Gemeente Brakel, Marktplein 1, 9660 Brakel.
De offerte van de kandidaat die niet overeenstemt met de voorwaarden van de concessie, de vereiste gegevens niet vermeldt of een voorbehoud inhoudt omtrent de algemene en bijzondere voorwaarden van de concessie, of die de nodige bekwaamheidsbewijzen niet kan leveren, kan op grond van onregelmatigheid worden afgewezen.
Artikel 6 Opening van de offertes
Er zal geen openingszitting voorzien worden voor de opening van de offertes.
Artikel 7 Gestanddoeningstermijn
De kandidaten blijven gebonden op grond van hun inschrijving, gedurende een termijn van 120 kalenderdagen, ingaande op de dag volgend op de dag van de vastgestelde datum van de opening van de biedingen.
Artikel 8 Toewijzing
Bij het beoordelen van de kandidaturen mogen er geen tegen- aanwijzingen van morele en/of financiële moeilijkheden uit het verleden blijken. Het college van burgemeester en schepenen heeft het recht dit te controleren en dit mits afdoende motivering als uitsluitingscriterium te gebruiken.
De toewijzing gebeurt door het college van burgemeester en schepenen na opening en vergelijking aan de hand van voormelde gunningscriteria van de ingekomen offertes waarbij het zich het recht voorbehoudt:
De gekozen kandidaat zal per aangetekend schrijven worden verwittigd van de toewijzing en worden uitgenodigd tot de ondertekening van de concessieovereenkomst. De niet-gekozen of niet-weerhouden kandidaten worden eveneens op de hoogte gesteld.
Artikel 9 Bijlagen
Als bijlagen aan deze concessievoorwaarden worden gevoegd:
A. Offerteformulier
B. Concessieovereenkomst
Artikel 10
Het college krijgt opdracht tot het verder uitvoeren van deze opdracht.
Artikel 11
Het besluit van de gemeenteraad dd. 30 januari 2023 betreffende "Concessievoorwaarden met het oog op het verlenen van een domeinconcessie" wordt opgeheven.
De opmaak van een algemeen retributiereglement.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, 14°.
Het college van burgemeester en schepenen stelt voor het ontwerp ontwerp van algemeen retributiereglement goed te keuren; met de opnamen van de bestaande retributies voor lokalen en materialen.
Titel 1 - Algemeen.
Artikel 1: Het algemeen retributiereglement, zoals hieronder opgenomen, wordt goedgekeurd.
ALGEMEEN RETRIBUTIEREGLEMENT
Titel 2 - Recreatiedomein
Artikel 3: De prijzen op het recreatiedomein bedragen:
Visverlof
1° 20 euro per jaar, per vergunning.
Speciale visdagen
2° het college van burgemeester en schepenen kan ook speciale visdagen goedkeuren waarin niet-Brakelaars toegelaten zijn - met een maximum van 10 kalenderdagen per jaar. Hiervoor zal een visverlof afgeleverd worden aan 40 euro per visdag.
Titel 3 - Publieke toiletten Marktplein
Artikel 4: gebruik publiek toilet Marktplein: 0.50 euro per beurt
Titel 4 - Bibliotheek
Artikel 5: De tarieven in de gemeentelijke bibliotheek bedragen:
1° Duplicaat lenerspas: 2.50 euro
2° Waarborg voor personen zonder verblijfsvergunning in België: 25 euro
3° Boeken en tijdschriften,
per box : CD's, pc-games, en DVD's
4° Extra kosten per maningsbrief: 1 euro
5° Rerserveren (per aanvraag): 0.50 euro
6° IBL: lenen bij een andere bibliotheek: 2 euro
7° IBL: lenen bij een wetenschappelijke bibliotheek: 6 euro
8° IBL: Kopieën van een andere openbare bibliotheek (per pagina): 0.10 euro met een min. van 1.20 euro
9° IBL: Faxkopies van een openbare bibliotheek (per pagina): 0.20 euro met een min van 1.20 euro
10° Fotokopieën van biblliotheekmaterialen (niet in kleur): 0.05 euro
11° Fotokopieën van biblliotheekmaterialen (in kleur): 0.25 euro
12° Fotokopieën van niet biblliotheekmaterialen (niet in kleur): 0.25 euro
13° Fotokopieën van niet-biblliotheekmaterialen (in kleur): 1.25 euro
14° Afprint Internet (per pagina): 0.05 euro
15° Verlies of zware beschadiging van een geleend object: actuele waarde + 2 euro
16° Beschadiging van een geleend object: 2.5 euro
17° Beschadiding of verlies van tekstboekje of handleiding: 2.50 euro
17° Beschadiging van barcode: 1 euro
19° Huur usb-stick/week: 1 euro
Titel 5 - Speelpleinwerking
1° Halve dag: 4 euro (Brakelaar) of 5 euro (niet-Brakelaar)
2° Volledige dag: 6 euro (Brakelaar) of 7 euro (niet-Brakelaar)
3° Uitstap: 5 euro
Titel 6 - Inname openbaar domein en afleveren signalisatievergunning
Artikel 6 : Deze retributie is verschuldigd door de aanvrager van de vraag tot tijdelijke inname van het openbaar domein of een vraag tot het verkrijgen van een signalisatievergunning indient.
Artikel 7 : De aanvraag tot inname van het openbaar domein of plaatsing signalisatievergunning zal minstens 4 werkdagen voor de effectieve inname bij de gemeente Brakel moeten ingediend worden dit door middel van de elektronische toepassing die de gemeente Brakel hiervoor ter beschikking stelt via de gemeentelijke website. De inname en/of plaatsing mag slecht gebeuren na ontvangst vergunning.
Artikel 8 : Voor elke aanvraag zal een retributie verschuldigd zijn van 5 euro. Deze kost is eveneens verschuldigd bij elke aanvraag tot verlenging. Indien wordt afgeweken van de in artikel 7 vermelde termijn wordt de retritubie vastgesteld op :
De verhoogde retributies zijn niet van toepassing voor de nutsmaatschappijen, of hun aannemers, die dringende werken moeten uitvoeren.
Artikel 9 : De retributie voor het innemen van het openbaar domein door een privé persoon of een bedrijf bedraagt per begonnen 15 m² :
1° eerste 7 dagen : gratis
2° vanaf dag 8 : 5 euro/dag
3° afsluiten straat : 75 euro/dag
Artikel 10 : Zijn vrijgesteld van de retributie vermeld in artikel 5 van dit reglement :
1° alle evenementen en/of sociale culturele activiteiten georganiseerd met goedkeuring van of in samenwerking met het gemeentebestuur;
2° werken in uitvoering van een openbaar bestuur of met een openbaar nut;
3° inname dat reeds aanleiding geeft tot het heffen van een ander retributie ten voordele van de gemeente.
Artikel 11: §1 De benodigde nadars, signalisatielampen, verkeersborden (op staander) worden door de gemeente gratis ter beschikking gesteld aan particulieren en dit tijdens de kantooruren op het gemeentehuis. Zowel bij het ontlenen als het terugbrengen van de ontleende materialen zal een bewijs uitgereikt worden aan de aanvrager.
§2 Indien 14 dagen na het verstrijken van de inname/signalisatievergunning de in §1 van dit artikel ter beschikking gestelde materialen niet teruggebracht, zal een retributie worden aangerekend van:
1° nadars: 100 euro per exemplaar
2° signalisatielampen: 25 euro per exemplaar
3° verkeersborden: 25 euro per exemplaar
4° verkeersborden op staander: 50 euro per exemplaar
Het terugbrengen van de ontleende materialen zonder het vragen van een bewijs van teruggave, wordt gelijkgesteld met het niet-terugbrengen van deze materialen en de hierop toepasselijke retributie van:
1° nadars: 100 euro per exemplaar
2° signalisatielampen: 25 euro per exemplaar
3° verkeersborden: 25 euro per exemplaar
4° verkeersborden op staander: 50 euro per exemplaar
Artikel 12: De indiener en de persoon voor wie de werken tot voordeel strekken zijn solidair en hoofdelijk verantwoordelijk voor de betaling van de retributie.
Titel 7 - Prestaties geleverd door personeel met of zonder materialen/vervoermiddelen
Artikel 13 : De vergoeding per uur begonnen uur gepresteerd nav schade aangebracht door derden aan de gemeentelijk infrastructuur, sluikstorten of andere werken waarbij het college van burgemeester en schepenen beslist deze vergoeding toe te passen, bedraagt :
1° vrachtwagen/tractor + chauffeur : 90 euro
2° tractor + klepelmaaier + chauffeur : 90 euro
3° bandenkraan + chauffeur : 90 euro
4° minigraver + chauffeur : 80 euro
5° ander voertuig + chauffeur : 80 euro
6° bosmaaier + arbeider : 40 euro
7° breekhamer + arbeider : 40 euro
8° trilplaat + arbeider : 40 euro
9° arbeider : 35 euro
Titel 8 - Afgifte administratieve stukken
Artikel 14: De bedragen van de belasting worden als volgt bepaald:
1° op de identiteitskaarten afgeleverd aan personen vanaf 12 jaar, in toepassing van het KB. van 29 juli 1985, en zijn latere wijzigingen: € 2 vermeerderd met de door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de gemeente aangerekende kostprijs voor het aanmaken van bedoelde identiteitskaarten.
2° op de afgifte van reispassen: € 4,00 voor elke nieuwe reispas
3° op de afgifte, vernieuwing, verlenging of vervanging van verblijfsbewijzen van vreemdelingen: € 2 vermeerderd met de door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de gemeente aangerekende kostprijs.
4° op de afgifte van demografische statistieken (globaal of per deelgemeente) en bevolkingspiramiden gemaakt aan de hand van de bevolkingsgegevens: € 1 per blad (A4 formaat)
5° op de afgifte van fotokopieën van akten uit de registers van de Burgerlijke Stand, gemaakt overeenkomstig de wettelijke bepalingen, en enkel dienstig voor genealogische opzoekingen: € 1 per blad.
6° op de afgifte van een duplicaat trouwboekje: € 20.
7° op het indienen van een omgevingsvergunning, socio-economische vergunning en vegetatiewijziging:
8° op het afleveren van vastgoedinformatie: hieromtrent wordt verwezen naar het besluit van de gemeenteraad dd. 24 april 2023 betreffende "ICT. Vastgoedinformatieplatform" en waarbij de retributie per kadastraal perceel op 75 euro werd vastgesteld vanaf 13 juni 2023.
9° op het aanvragen door professionelen van inlichtingen betreffende erfgenamen: 50 euro
Opmerking:
Titel 9 - Afvalinzameling
Artikel 15:
1° PMD-zakken:
2° Luierzakken: 0,50 euro per zak of 5 euro per rol (op 1 rol zitten 10 zakken)
3° Diftarsticker, om aan te brengen op een afvalzak (enkel bij organisaties in gemeentelijke lokalen): 2 euro
Artikel 16
De retributie wordt geheven op het ogenblik van de afgifte van het belastbare stuk. Ze wordt contant ingevorderd.
Artikel 17
Zijn van de retributie vrijgesteld:
1° geldigverklaring van aanvraagformulieren voor vermindering op biljetten van de NMBS,
De Lijn en op de openbare autobusdiensten. Het betreft hier een verminderde prijs die om sociale redenen aan kroostrijke gezinnen wordt toegekend. Om in dezelfde sociale geest te blijven moeten de onderzoeks- en controleverrichtingen ter zake door de gemeentelijke diensten kosteloos worden uitgevoerd.
2° de stukken welke krachtens een wet, een Koninklijk Besluit of een andere overheidsverordening kosteloos door het gemeentebestuur dienen te worden afgegeven.
3° de stukken, welke aan behoeftige personen worden afgegeven. De behoeftigheid wordt vastgesteld door elk overtuigend bewijsstuk.
4° de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de daarmede gelijkgestelde instellingen, alsook de instellingen van openbaar nut.
Titel 10 - Gemeentelijk uitkijktoren
Artikel 18: Het plaatsen van installaties voor het ondersteunen van uitzendingen: 500 euro per installatie per jaar.
Titel 11 - Gemeentelijke lokalen
Artikel 19: Vergoedingen
§1 Verenigingen met hun zetel te Brakel zullen per organisatie met lucratieve doeleinden voor het gebruik van volgende lokalen of gebouwen een vergoeding betalen:
1° van 50 euro: voor het oud-gemeentehuis te ex-Zegelsem, het Openbaar Centrum te ex-Opbrakel, de Zaal Onthaal te ex-Opbrakel, de gewezen gemeenteschool te ex-Elst, de gemeenteschool te ex-Parike, de gemeentelijke raadszaal;
2° van 75 euro: voor het gebruik van het lokaal Cordenuit;
3° voor het gebruik van de polyvalente zaal in het sport- en jeugdcentrum De Rijdt (eetfestijnen enkel met koude gerechten worden toegelaten):
a) van 100 euro bij gebruik door een vereniging aangesloten bij de Culturele Raad, de Jeugdraad, de Sportraad en de Seniorenraad; (inbegrepen verzekering der burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid)
b) van 200 euro bij gebruik door een andere vereniging (inbegrepen verzekering der burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid).
§2 Verenigingen met hun zetel buiten Brakel zullen per organisatie voor het gebruik van volgende lokalen of gebouwen een vergoeding betalen:
1° van 100 euro: voor het oud-gemeentehuis te ex-Zegelsem, het Openbaar Centrum te ex-Opbrakel, de Zaal Onthaal te ex-Opbrakel, de gewezen gemeenteschool te ex-Elst, de gemeenteschool te ex-Parike, de gemeentelijke raadszaal;
2° van 150 euro: voor het gebruik van het lokaal Cordenuit;
3° voor het gebruik van de polyvalente zaal in het sport- en jeugdcentrum De Rijdt (eetfestijnen enkel met koude gerechten worden toegestaan): 400 euro
§3 De gebruikers zullen per organisatie volgende vergoedingen betalen ongeacht het gebruik met of zonder lucratieve doeleinden:
1° van 30 euro voor het gebruik van de keuken van de gemeenteschool te ex-Parike;
2° voor het gebruik van de materialen (koppen met schoteltjes, dessertborden, lepels, vorken, percolator, koffiekannen, melkkannetjes) gestapeld in twee opbergkasten in de bergruimte van de polyvalente zaal zal betaald worden:
a) een gebruiksvergoeding van € 25;
b)een waarborg van € 50.
3° Deze waarborg of een deel ervan zal teruggestort worden, na nazicht door een door de gemeente aangestelde, op een door de vereniging mede te delen rekeningnummer. De inventaris van de materialen is de volgende: 249 koppen, 251 schoteltjes, 144 dessertborden, 7 koffiekannen, 60 melkkannetjes, 249 koffielepels, 249 dessertvorken, 1 percolator.
4° Bij beschadiging, vernietiging of verlies van één of meerdere materialen zal per eenheid volgend bedrag worden afgetrokken van de waarborg:
a) Kop met schotelje: € 1;
b) Dessertbord: € 1;
c) Lepel: € 0,75;
d) Vork: € 1;
e) Percolator: € 425;
f) Koffiekan: € 18;
g) Melkkan: € 4,50;
Indien het bedrag van de waarborg ontoereikend is zal de vereniging op eerste verzoek het verschil dienen te betalen tussen het verschuldigd bedrag en het bedrag van de waarborg.
Artikel 20 Het gebruik van de lokalen, gebouwen of materialen door een vereniging en met lucratieve doeleinden kan slechts worden toegestaan mits voorafgaandelijk betaling van een retributie en eventuele waarborg zoals bepaald in artikel 19. Deze onkostenvergoeding en waarborg dienen uiterlijk bij de overhandiging van de sleutels betaald te worden.
Titel 12 - Gemeentelijke materialen door verenigingen
Artikel 20 Te betalen borg
1° Nadarafsluiting:
a) kleine hoeveelheden: (tot en met 12 exemplaren) : € 20/nadar;
b) per container (200m in 1 container): € 250
2° Podium:
a) groot: € 250
b) klein: € 100
c) mobiel: € 250
3° Vlaggemasten: € 20/mast
4° Vlaggen: € 10/vlag
5° Verkeersborden: € 10/bord
6° Verkeersborden op staander: € 20/bord
7° Signalisatielampen: € 15/lamp
8° Tentoonstellingspanelen: € 60/3 panelen
9° 1 koffer met 4 tentoonstellingspanelen: € 40
10° Lichtstaanders (statieven): € 40/staander
11° Hoge hekkens: € 60/hekken
12° Brandslang 20 meter: € 50/per slang
13° Verminderingsstukken: € 20/stuk
14° Verdeelstuk: 20/stuk
Artikel 21
Alle materialen worden geacht afgehaald of geleverd te zijn in goede staat.
Alle materialen dienen tot gebruik op Brakels grondgebied. Hierop kan een afwijking worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen bij aanvraag tot gebruik door een andere stad of gemeente.
De betaling der borg dient contant te geschieden door een afgevaardigde van de vereniging bij afhaling der materialen in het gemeentelijk arsenaal of bij levering door de gemeentediensten. De vrijgave van de borg geschiedt door overschrijving op een door de aanvrager op te geven rekeningnummer, na terugbrengen door de aanvrager of onze diensten van de gebruikte materialen en vaststelling van de goede staat der teruggebrachte of teruggehaalde materialen.
Bij vaststelling van gebreken aan de teruggebrachte of teruggehaalde materialen materialen door de gemeentelijke diensten zal door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld worden welk aandeel van de borg wordt ingehouden ter herstel of vernieuwing van de beschadigde materialen.
Het niet-terugbrengen van der gebruikte materialen op de afgesproken datum zal een verlies met zich brengen van 10% per dag vertraging van de borg; het verlies van de volledige borg ontslaat de gebruiker niet van de verplichting van teruggave van de gebruikte materialen;
Titel 13 Gemeentelijke materialen door particulieren
Artikel 22 Te betalen borg
1° Nadarafsluiting (met een maximum van 12 nadars): 20 euro per nadar
2° Verkeersborden: 10 euro per verkeersbord
3° Verkeersborden op staander: 20 euro per bord
4° Signalisatielampen: 15 euro per lamp
De noodzakelijkheid ervan dient bevestigd te worden door de lokale politie, met omschrijving der nodige materialen en tijdsduur; daartoe wordt door de politiediensten het nodige document afgeleverd.
De afhaling of aanvraag tot levering der materialen door de gemeentediensten geschiedt nadien in het gemeentelijk arsenaal met betaling in speciën der waarborg en eventuele leveringsvergoeding tegen ontvangstbewijs.
De afhaling in het gemeentelijk arsenaal of levering der materialen door de gemeentediensten geschiedt enkel op dinsdag- en vrijdagvoormiddag tussen 10u en 12u, behoudens bij hoogdringendheid vast te stellen door de politiediensten; het terugbrengen der materialen door partikulieren geschiedt eveneens op voormelde dagen en tijdspanne.
De vrijgave van de borg geschiedt door overschrijving op een door de aanvrager op te geven rekeningnummer, na terugbrengen door de aanvrager of onze diensten van de gebruikte materialen en vaststelling van de goede staat der teruggebrachte of teruggehaalde materialen; Bij vaststelling van gebreken aan de teruggebrachte of teruggehaalde materialen materialen door de gemeentelijke diensten zal door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld worden welk aandeel van de borg wordt ingehouden ter herstel of vernieuwing van de beschadigde materialen.
Het niet-terugbrengen van der gebruikte materialen op de afgesproken datum zal een verlies met zich brengen van 10% per dag vertraging van de borg; het verlies van de volledige borg ontslaat de gebruiker niet van de verplichting van teruggave van de gebruikte materialen;
Volgende leveringsvergoeding zal eenmalig worden betaald per leveringsadres:
1° Vervoer met containervrachtwagen: € 50
2° Vervoer met alle andere voertuigen: € 30.
Alleen particulieren woonachtig te Brakel kunnen materialen eigendom van de gemeente in bruikleen krijgen. Particulieren kunnen de voorschreven materialen in gebruik krijgen voor een maximumtermijn van 1 maand.
Titel 14 Zwembad Brakel
Titel 15 Invordering
Artikel 23 Met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen kan de financieel beheerder een dwangbevel uitvaardigen, geviseerd en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen. Een dergelijk dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaardersexploot. Dat exploot stuit de verjaring.
Een bevel kan door het college van burgemeester en schepenen alleen worden geviseerd en uitvoerbaar verklaard als de schuld opeisbaar, vaststaand en zeker is. De schuldenaar moet bovendien vooraf aangemaand zijn met een aangetekende brief. Schulden van een publieke rechtspersoon kunnen nooit via een dwangbevel worden ingevorderd. Verzet kan tegen dat exploot worden ingediend binnen één maand na de betekening ervan bij verzoekschrift of door een dagvaarding ten gronde.
Titel 16 - Opheffing
Artikel 24:
§1 Dit reglement treedt in werking vanaf 1 mei 2023
§2 Onderstaande besluiten wordt opgeheven op 1 mei 2023:
1° het besluit van de Gemeenteraad dd. 27 maart 2023 betreffende "Financiën. Algemeen Retributiereglement."
2° het besluit van de Gemeenteraad dd. 5 december 2016 betreffende "Reglement betreffende de retributie voor het gebruik van gemeentelijke lokalen en gebouwen door verenigingen."
3° het besluit van de Gemeenteraad dd. 26 april 2010 betreffende "Verhuur muziekinstrumenten."
4° het besluit van de Gemeenteraad dd. 7 december 2015 betreffende "Gebruik gemeentelijke materialen door verenigingen of particulieren."
Het voorstel van het college tot het verkopen van de gemeentelijke eigendom Warande 9.
Decreet lokaal bestuur, artikel 41, 11°.
Het pand in kwestie is leegstaand en werd voordien gebruikt als LOI.
Enig artikel: §1 De gemeentelijke eigendom "Warande 9", kadastraal gekend als 550 P en 549 W wordt openbaar verkocht.
§2 Het college krijgt opdracht tot het laten opmaken van een schattingsverslag en het aanstellen van een notaris met het oog op het opmaken van een ontwerp van akte.
Patrimonium. Jagersstraat 42. Aankoop achtertuin.
Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 11°
Kennisname van de goedgekeurde verkaveling
Kennisname van het aanbod van de eigenaar Linda Roman tot de verkoop van een deel van de grond (lot 7), zijnde de achtertuin, van eigendom gelegen te Brakel, Jagersstraat 42 aan de gemeente.
Kennisname van het proces-verbaal van opmeting d.d. 01 maart 2023 opgemaakt door Landmeter-expert Stefan Renaer, van de achtertuin gelegen te Brakel, Jagersstraat 42.
Kennisname van het nieuw PREKAD-nummer, zijnde 1ste afdeling, sectie A perceel 420N met een oppervlakte van 722 m², zijnde de te verkopen achtertuin, Jagersstraat 42.
Voorstel om over te gaan tot de opmaak van een schattingsverslag.
Voorstel om over te gaan tot de aanstelling van een notaris tot de opmaak en het verlijden van de akte.
Voorstel van het college om over te gaan tot de aankoop van de voormelde achtertuin.
Enig artikel §1 Goedkeuring wordt gegeven tot de aankoop van een perceel grond, zijnde de achtertuin, gelegen te Brakel, Jagersstraat 42, kadastraal gekend als 1ste afdeling, sectie A perceel 420N met een oppervlakte van 722 m².
§2 Het college krijgt opdracht tot het laten opmaken van een schattingsverslag en het aanstellen van een notaris met het oog op het opmaken van een ontwerp van akte.
Het schrijven op naam van de advocaat betreffende het aanbod aan de gemeente tot aankoop van twee percelen.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, 11°.
De gemeente is reeds voor de helft eigenaar van twee percelen te "Cornilbos", ter hoogte van de Donkerstraat.
De andere eigenaar is overleden en een advocaat is aangesteld als curator met het oog op de onbeheerde nalatenschap. De curator heeft de gemeente aangeschreven met de vraag of er interesse is in de aankoop van de andere helft van deze percelen.
Enig artikel: §1 De aankoop van de percelen te "Cornilbos" en kadastraal gekend als B1191 en B1193 wordt goedgekeurd.
§2 Het college krijgt opdracht tot het laten opmaken van een schattingsverslag en het aanstellen van een notaris met het oog op het opmaken van een ontwerp van akte.
De aansluiting bij het Vastgoedinformatieplatform en vernieuwing retributiereglement vastgoedinformatie.
Gelet artikel 173, van de Grondwet;
Gelet op artikel 40, §3, van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen;
Gelet op de artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009;
Gelet op de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden;
Overwegende de financiële toestand van de gemeente en de noodzaak om het budget in evenwicht te houden.
Overwegende dat notarissen en vastgoedmakelaars informatie over onroerende goederen bij de gemeente kunnen aanvragen;
Overwegende dat de gemeente het belangrijk vindt dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed;
Overwegende dat gemeenten op zoek zijn naar mogelijkheden om informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger te delen;
Overwegende dat gemeenten samenwerken met het agentschap Digitaal Vlaanderen om een Vastgoedinformatieplatform te ontwikkelen en om in een testfase te onderzoeken hoe informatie over onroerende goederen op een efficiënte wijze kan worden ter beschikking gesteld;
Overwegende dat het Vastgoedinformatieplatform een elektronisch informatiesysteem is voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie en vastgoeddossiers tussen bronhouders en aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars;
Overwegende dat de gemeente via het Vastgoedinformatieplatform de door aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, aangevraagde vastgoedinformatie kan verzamelen en de vastgoeddossiers kan ontsluiten;
Overwegende dat het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatieplatform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, voor de gemeente een administratieve last en bijhorende kost met zich meebrengt;
Overwegende dat de gemeente Brakel de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager ervan wenst te verhalen;
Artikel 1 - Definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
1° vastgoedinformatie: gebouw-, grond- of omgevingsgebonden gegevens inzake een onroerend goed, inclusief informatie met betrekking tot het juridische, administratieve of fysieke statuut van dit onroerend goed;
2° lokale gegevensbron: vastgoedinformatie die een gemeente of de rechtspersonen die ervan afhangen, beheert;
3° centrale gegevensbron: vastgoedinformatie die een Vlaamse instantie of een externe overheid beheert;
4° Vastgoedinformatieplatform of VIP: elektronisch informatiesysteem voor de ontsluiting, samenvoeging en veilige gegevensdeling van vastgoedinformatie tussen aanleverende entiteiten en aanvragers;
5° vastgoeddossier: de combinatie van verschillende datasets, samengesteld uit vastgoedinformatie met betrekking tot een perceel, of een onderdeel, die op aanvraag wordt ontsloten door de aanleverende entiteit, door Digitaal Vlaanderen wordt samengevoegd en door de lokale overheid ter beschikking wordt gesteld aan de aanvrager;
6° externe overheid: overheidsinstanties, vermeld in artikel I.3, 8° van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
7° Vlaamse instantie: elk van de volgende overheidsinstanties:
a) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 1°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
b) de instellingen met een publieke taak, vermeld in artikel I.3, 6°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, voor zover ze afhangen van de Vlaamse overheid of van een of meer andere instellingen met een publieke taak die afhangen van de Vlaamse overheid;
c) de instanties van de Vlaamse overheid, vermeld in artikel I.3, 7°, van het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
8° aanvrager: de notaris of vastgoedmakelaar die in het kader van zijn beroepsactiviteiten of taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm bepaalde vastgoedinformatie nodig heeft en daartoe een aanvraag via het VIP doet;
9° algemene verordening gegevensbescherming: Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG;
10° persoonsgegevens: de gegevens, vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming;
11° verwerking: een verwerking als vermeld in artikel 4, 2), van de algemene verordening gegevensbescherming;
12° verwerkingsverantwoordelijke: een verwerkingsverantwoordelijke als vermeld in artikel 4, 7), van de algemene verordening gegevensbescherming;
13° betrokkene: een betrokkene als vermeld in artikel 4, 1), van de algemene verordening gegevensbescherming.
Artikel 2 - Algemeen
De gemeente Brakel verzamelt de opgevraagde vastgoedinformatie uit lokale gegevensbronnen. De gemeente Brakel doet een beroep op het VIP om vastgoedinformatie uit centrale gegevensbronnen op te halen en samen te voegen met het vastgoeddossier. De gemeente Brakel stelt het vastgoeddossier via het Vastgoedinformatieplatform aan de aanvrager ter beschikking.
In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, verwerkt de gemeente die gegevens met als doeleinde om aanvragers samengevoegde vastgoedinformatie uit centrale en lokale gegevensbronnen ter beschikking te stellen in het kader van hun beroepsactiviteiten of in het kader van taken van algemeen belang die bij of krachtens een supranationale of wetskrachtige norm zijn bepaald.
Met ingang van 13 juni 2023 wordt ten voordele van gemeente Brakel een retributie geheven op aanvragen, gedaan via het Vastgoedinformatieplatform, tot het verkrijgen van het vastgoeddossier.
Artikel 3 - Verschuldigde
De retributie is verschuldigd door de aanvrager.
Artikel 4 - Bedrag
Het bedrag van de retributie wordt vastgelegd als volgt:
Voorwerp aanvraag |
Retributiebedrag |
Vastgoeddossier |
75 EUR per kadastraal perceel |
De aflevertermijn voor het vastgoeddossier bedraagt maximum 30 dagen.
Artikel 5 - Invorderingswijze
De onbetwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling ingevorderd conform artikel 177, tweede lid, van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De betwiste en opeisbare retributie wordt bij niet-betaling burgerrechtelijk ingevorderd.
Artikel 6 - Verwerking van persoonsgegevens
§1. In de mate dat persoonsgegevens zouden worden verwerkt in het kader van het vastgoeddossier, treedt de gemeente Brakel voor de doeleinden omschreven in artikel 2 op als verwerkingsverantwoordelijke.
§2. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 persoonsgegevens met betrekking tot de volgende categorieën van betrokkenen:
§3. De gemeente verwerkt voor de doeleinden omschreven in artikel 2 volgende categorieën van persoonsgegevens:
§4. De gemeente Brakel bewaart de persoonsgegevens die het verwerkt, niet langer dan noodzakelijk is om de doeleinden, vermeld in artikel 2, te bereiken en conform artikel III.87, §1 van het Bestuursdecreet van 7 december 2018, of tot de betrokkene vraagt om de persoonsgegevens die gemeente Brakel verwerkt, te verwijderen, conform de voorwaarden, vermeld in de algemene verordening gegevensbescherming. De archiveringstermijn van de persoonsgegevens bij de gemeente Brakel bedraagt 3 jaar overeenkomstig de bepalingen van de Selectielijst voor Vlaamse gemeentearchieven.
§5. De gemeente Brakel doet een beroep op agentschap Digitaal Vlaanderen voor de doeleinden omschreven in artikel 2. Agentschap Digitaal Vlaanderen treedt in dit kader op als verwerker van de gemeente Brakel, die de verwerkingsverantwoordelijke is. De modaliteiten van de verwerking zijn geregeld in de verwerkingsovereenkomst die te vinden is in Bijlage 1.
Artikel 7 – Ondertekening
De vastgoeddossiers die de gemeente Brakel via het Vastgoedinformatieplatform ter beschikking stelt, worden niet ondertekend aangezien het vastgoeddossier een louter informatief document betreft dat geen beleidsmatige stellingname inhoudt en niet kwalificeert als stuk of briefwisseling in de zin van artikel 279 van het Decreet lokaal bestuur.
Artikel 8 - Vervanging voorgaande reglementering
Dit reglement vervangt vanaf 13 juni 2023 de gemeentelijke retributie zoals opgenomen in het algemeen retributiereglement, die vanaf de bekendmaking van dit reglement kunnen worden aangevraagd via het Vastgoedinformatieplatform.
Artikel 9 - Bekendmaking
Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
De vraag d.d. 3 april 2023 tot het toekennen van de ere-titel van ere-schepen.
Decreet lokaal bestuur, artikel 148.
Het besluit van de gemeenteraad van Brakel dd. 13 mei 2019 betreffende het toekennen van ere-titel.
Betrokkene diende een vraag in tot het toekennen van de ere-titel van ere-schepen.
Na onderzoek blijkt betrokkene te voldoen aan de gestelde voorwaarden en kan de ere-titel worden toegekend.
Enig artikel: Aan dhr. Marcel Van Snick, Reepstraat 15 te 9660 Brakel wordt de ere-titel van ere-schepen toegekend.
Enkele leden van het beheersorgaan van de bib namen ontslag. Er zijn kandidaten om hen te vervangen.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 2.
Wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt, artikel 9.
De verplichting aan gemeenten om een bibliotheek in te richten viel samen met het decreet lokaal cultuurbeleid weg. De Cultuurpactwet bevat geen dergelijke verplichting, maar schrijft wel een aantal beheersformules voor die de gemeente moet volgen wanneer ze beslist een bibliotheek in te richten met een apart beheersorgaan. Volgens artikel 9 van de Cultuurpactwet zijn er drie mogelijke vormen van vertegenwoordiging in beheers- of bestuursorganen voor “culturele infrastructuren, instellingen en diensten opgericht door of ressorterend onder de overheid”. Deze beheersformules zijn terug te vinden in de Cultuurpactwet en het Cultuurpactdecreet als variant 9a, 9b en 9c. Een mengvorm van deze formules is niet toegestaan.
In Brakel wordt gebruik gemaakt van variant 9b. Hierbij bestaat het beheersorgaan uit een politiek luik (leden aangeduid door politieke strekkingen) en een gebruikersluik (vertegenwoordigers van de gebruikers en het verenigingsleven).
Voor Open VLD namen twee vertegenwoordigers ontslag , één nieuwe vertegenwoordiger werd voorgedragen.
Voor CD&V nam de vertegenwoordiger ontslag; een nieuwe vertegenwoordiger werd voorgedragen.
Bij de niet-partijgebonden leden diende een lid ontslag in; deze wordt vervangen door het lid dat ontslag nam namens Open Vld.
Enig artikel: Het beheersorgaan van de bib wordt vastgesteld op:
a) vertegenwoordigers politieke strekkingen:
Namens Gemeenteraad,
Jurgen De Mets
Algemeen Directeur
Marcel Saeytijdt
Voorzitter Gemeente- en OCMW raad