Terug
Gepubliceerd op 31/05/2023

Besluit  Gemeenteraad

di 30/05/2023 - 20:00

Algemeen subsidiereglement.

Aanwezig: Marcel Saeytijdt, Voorzitter Gemeente- en OCMW raad
Stefaan Devleeschouwer, Burgemeester
Marleen Gyselinck, Peter Vanderstuyf, Sabine Hoeckman, Marc De Pessemier, Marin Devalck, Schepenen
Andre Flamand, Hedwin De Clercq, Lien Braeckman, Jan Haegeman, Veronique Lenvain, Bart Morreels, Delphine Bogaert, Johnny Roos, Karen Vekeman, Franky Bogaert, Wesley Roos, Saskia Schoutteten, Andre Soetens, Nancy De Geeter, Raadsleden
Bianca De Staercke, Adjunct-Algemeen Directeur
Jurgen De Mets, Algemeen Directeur
Verontschuldigd: Alexander De Croo, Sabine Burens, Raadsleden

Het opmaken van een algemeen subsidiereglement. Opzet is het bundelen van alle gemeentelijke subsidies in 1 reglement. Dit verhoogt de transparantie naar de burger.

Regelgeving en bevoegdheid

Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, lid 2, 23°.

Feiten, context en argumentatie

In voorliggend algemeen subsidiereglement wordt voorgesteld onderstaande bestaande subisidiereglementen te bundelen:

1° mantelzorg

2° pleegzorg

3° buurtfeest

4° gescheiden riolering op privaat domein

5° herbruikbare luiers

6° hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Besluit

TITEL 1 SOCIALE DIENST

Hoofdstuk 1 Subsidie mantelzorg

Artikel 1: Doelstelling

De gemeente Brakel wil het werk waarderen van de mantelzorger die op een intense manier instaat voor de verzorging van een zorgbehoevende persoon, zodat deze zolang mogelijk thuis kan blijven wonen.

De subsidie mantelzorg wordt betaald aan de zorgbehoevende en besteed als ondersteuning van de mantelzorger.

Artikel 2: Zorgbehoevende

§1. De zorgbehoevende persoon is begunstigde van de gemeentelijke subsidie mantelzorg. Hij of zij vraagt deze subsidie via het aanvraagformulier persoonlijk aan en ontvangt zelf de subsidie mantelzorg via zijn of haar persoonlijk bankrekeningnummer

§2. De zorgbehoevende voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  1. Ingeschreven in het bevolkingsregister van Brakel en thuis verblijven op een adres in de gemeente Brakel.
  2. Minimum 18 jaar oud
  3. Heeft geen recht op (verhoogde) groeipakket of persoonlijke assistenbudget
  4. Heeft op een schaal van zelfredzaamheid een belrai-score –van minstens 5/12 voor ADL en IADL of minstens 12/30 op de hele belrai-screener of een attest van FOD sociale zekerheid met een beperkte zelfredzaamheidscore van 12-14 punten.
  5. Komt niet in aanmerking voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.

De zorgbehoevende verbindt zich ertoe elke wijziging in zijn/haar situatie onmiddellijk door te geven.

§3. Het referentiejaar is het jaar waarin de prestaties door de mantelzorger zijn uitgevoerd en waarvoor de mantelzorgpremie wordt aangevraagd.

Artikel 3 Mantelzorger

  1. De mantelzorger is meerderjarig.
  2. Op vrijwillige en regelmatige basis en op een niet beroepsmatige wijze aanvullende zorg verlenen aan een zorgbehoevende overeenkomstig artikel 2 van dit reglement.

Artikel 4 – Aanvraagprocedure

  • §1. Het aanvraagformulier dient volledig ingevuld en ondertekend te zijn door de zorgbehoevende en mantelzorger en met onderstaande bewijsstukken:
  1. Een geldig officieel attest dat de zorgbehoefte aantoont:
  • een attest van indicatiestelling waaruit blijkt dat de zorgbehoevende een graad van zorgbehoevendheid scoort van minstens 5/12 voor ADL en IADL of minstens 12/30 voor de hele belrai-screener.
  • een medisch attest afgeleverd door de FOD Sociale Zekerheid, waaruit blijkt dat de zorgbehoevende een verminderde zelfredzaamheid heeft tussen de 12 en 14 punten.
  1. Een attest van de zorgkas met vermelding dat er vanuit de Vlaamse Zorgverzekering GEEN tussenkomst wordt verleend.

Voornoemde attesten kunnen afgeleverd worden door de sociale dienst van mutualiteiten en de erkende diensten voor gezinszorg. Een attest afgeleverd door de huisarts, is niet geldig.

  • §2. Aanvragen

De aanvragen voor de subsidie mantelzorg worden tegen uiterlijk 1 april van het daaropvolgende jaar overgemaakt aan de gemeente Brakel. Na onderzoek en behandeling door het college van burgemeester en schepenen worden de goedgekeurde aanvragen uitbetaald voor 1 juli van het aanvraagjaar op het persoonlijk bankrekeningnummer van de zorgbehoevende.

Artikel 5 – Bedrag

De subsidie bedraagt 250 euro per goedgekeurde aanvraag.

Er kan slechts 1 aanvraag per referentiejaar per zorgbehoevende worden aangevraagd.

Hoofdstuk 2 Subsidie pleegzorg

Artikel 5 Onder “pleeggezin” wordt begrepen één of meerdere volwassenen die in het kader van pleegzorg een jongere opvangen tot en met 18 jaar of zolang het groeipakket uitbetaald wordt, binnen een hulpverleningskader en mits een erkenning door Pleegzorg Vlaanderen.

Artikel 6. Het pleeggezin, gedomicilieerd te Brakel en aangesloten bij Pleegzorg Vlaanderen als koepelorganisatie van de erkende diensten voor pleegzorg in Vlaanderen,  moet voldoen aan de voorwaarden en volgt de aanvraagprocedure beschreven in de artikelen 3 tot en met 4.

Artikel 7. Pleeggezinnen kunnen jaarlijks aanspraak maken op een subsidie pleegzorgt. Deze subsidie bedraagt 120 EUR per pleegkind dat het afgelopen jaar minimum 6 maanden aan het gezin was toevertrouwd. De maximum subsidie per gezin bedraagt 3 x 120 EUR per jaar, ook al vangt het pleeggezin meer dan 3 kinderen op. Het bewijs van domiciliëring, geleverd aan de hand van een attest van gezinssamenstelling, evenals een attest afgeleverd door de begeleidende dienst voor pleegzorg, vormen de basis van de aanvraag. Als de jongere ouder is dan 18 jaar wordt ook een bewijs van groeipakket afgeleverd.

Artikel 8. Pleeggezinnen woonachtig in Brakel dienen hun aanvraag tot subsidie pleegzorg digitaal, aan de hand van een ingevuld standaardformulier op www.brakel.be en vergezeld van de nodige bewijsstukken. De bewijslast van het dossier ligt bij het pleeggezin. Aanvragen voor een subsidie worden ingediend tegen uiterlijk 31 maart voor de pleegzorg van het voorafgaande kalenderjaar.

TITEL 2 COMMUNICATIE EN EVENEMENTEN 

Hoofdstuk 3 Subsidie buurtfeest

Artikel 9 Binnen de beperkingen van de begrotingskredieten en onder de voorwaarden hierna bepaald, kan door het college van burgemeester en schepenen een subsidie toegekend worden aan buurtcomités die een buurtfeest inrichten.

Artikel 10 Buurtfeesten hebben als opzet een buurt, wijk of plein leefbaarder te maken door de organisatie van een wijk-, buurt- of straatfeest.

Artikel 11 Onder buurtfeest wordt verstaan een feest georganiseerd voor één of meerdere straten, een plein of een wijk.

Onder buurtcomité wordt verstaan: elke vereniging zonder rechtspersoonlijkheid van twee of meer personen, woonachtig in de desbetreffende buurt, die in onderling overleg een activiteit organiseren met het oog op de verwezenlijking van een onbaatzuchtige doelstelling, met uitsluiting van enige winstverdeling onder haar leden en bestuurders, en die een rechtstreekse controle uitoefenen op de werking van de vereniging".

Artikel 12 Bij elk buurtfeest dienen minstens 10 gezinnen of 25 personen betrokken te zijn om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Artikel 13 Uitgesloten zijn activiteiten met winstoogmerk, wijkoverstijgende evenementen, privéfeesten, schoolfeesten, familiefeesten, het louter organiseren van eetfestijnen, activiteiten in de directe omgeving van en op het tijdstip van een plaatselijke kermis en feesten met een religieus, filosofisch, promotioneel, politiek of commercieel karakter.

Artikel 14: §1 Deze subsidie kan enkel door buurtcomités aangevraagd worden.

§2 Het buurtfeest wordt georganiseerd door inwoners van de gemeente Brakel voor een buurtfeest op het grondgebied van de gemeente Brakel. Daarbij dienen de initiatiefnemende aanvragers van deze subsidie in de desbetreffende straat, buurt of wijk te wonen.

§3 De aanvraag gebeurt door twee volwassen initiatiefnemers van twee verschillende gezinnen (zonder familieband) die in de betrokken straat, wijk of buurt wonen. §4 Het buurtfeest richt zich minstens tot alle inwoners van een straat, wijk of buurt. Daarnaast moeten al deze inwoners schriftelijk op de hoogte gesteld worden en iedereen van deze straat, wijk of buurt moet de mogelijkheid krijgen om aan de activiteiten deel te nemen.

Artikel 15: §1 Elk buurtcomité komt slechts éénmaal per kalenderjaar in aanmerking voor deze toelage.

§2 Er kan ook slechts éénmaal per jaar een toelage toegekend worden voor de organisatie van een buurfeest in de desbetreffende wijk, buurt of straat.

§3 Deze toelage mag niet gecumuleerd worden met een andere toelage vanwege de gemeente Brakel of haar adviesraden voor hetzelfde evenement.

Artikel 16: §1 De aanvraag voor een toelage moet ingediend en ondertekend worden door de voorzitter en de secretaris van het buurtcomité of door twee verantwoordelijken uit de desbetreffende buurt, wijk of plein.

§2 Bij de aanvraag voor een toelage zal ook een kopie worden gevoegd van de vooraf gevoerde communicatie rond dit buurtfeest (uitnodiging inwoners, affiches, flyers, website,…). §3 Bij de aanvraag zal een adreslijst worden gevoegd van de personen die aangeschreven werden.

Artikel 17: De initiatiefnemers verbinden zich ertoe de heersende regelgeving (politieverordening, SABAM, billijke vergoeding, taksen, verzekering, enz.) te respecteren en zijn hiervoor zelf verantwoordelijk.

Artikel 18: Het college van burgemeester en schepenen bepaalt binnen een maand na de aanvraag van de subsidie of het initiatief in aanmerking komt voor een subsidie. Het college kan de initiatiefnemers steeds om verduidelijking vragen.

Artikel 19: §1 De subsidie bedraagt per goedgekeurd buurtfeest 125 euro en wordt door middel van een Brakelse geschenkbon uitbetaald. Deze bon kan bij alle deelnemende handelaars worden gebruikt.

§2 De subsidie kan aangewend worden om basisorganisatiekosten te dragen: kosten voor promotie, animatie, versiering, huur materiaal (met uitzondering van gemeentelijk materiaal), verzekeringen burgerlijke aansprakelijkheid (BA), SABAM, billijke vergoeding en spijzen en dranken.

§3 Met het oog op de uitbetaling van de toelage van het buurtfeest dienen bij de aanvraag van de toelage de nodige bewijsstukken binnengebracht te worden:

1° financiële afrekening

2° kopie van de facturen, rekeningen, onkostenstaten,… voor de gemaakte onkosten

3° vijf sfeerfoto’s gemaakt tijdens het buurtfeest.

§4 De toelage kan nooit meer bedragen dan de werkelijk gemaakte onkosten voor de organisatie van dit buurtfeest.

Artikel 20: §1 Bij de aanvraag moet een bewijs worden gevoegd waarin de besteding van de aangevraagde toelage wordt bepaald.

§2 De aanvraag vermeldt tevens het rekeningnummer waarop de storting kan gebeuren en de naam van de persoon op wiens naam de rekening werd geopend.

Artikel 21: Indien blijkt dat onjuiste gegevens werden meegedeeld, of dat de subsidie niet werd gebruikt waarvoor ze initieel bedoeld is, dan wordt deze niet uitbetaald. Indien de subsidie reeds betaald is, dan kan deze ten allen tijde worden teruggevorderd.

Artikel 22: Elke mogelijke betwisting omtrent de toepassing van het reglement wordt beslist door het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 23: De aanvraag tot het verkrijgen van een financiële toelage dient binnen de 4 maanden na de eigenlijke organisatie te gebeuren. 

TITEL 3 OPENBARE WERKEN

Hoofdstuk 4 Subsidie gescheiden riolering op privaat domein

Artikel 24: Aan de eigenaars van gebouwen waarvan de stedenbouwkundige vergunning dateert van voor 1 oktober 1999 en welke afkoppelingswerken uitvoeren, wordt een subsidie verleend ten bedrage van 50% van de aanvaarde kosten inclusief btw en met een maximum van 1.500 EUR en dit onder volgende voorwaarden:

1° de eigenaar moet geldige facturen van de werken en/of materialen voorleggen

2° de afkoppelingswerken worden uitgevoerd ingevolge de uitvoering van rioleringswerken in de voorliggende weg

3° de werken worden uitgevoerd in overeenstemming met het afkoppelingsplan opgemaakt door de TMVW-AquaRio

4° de eigenaar verleent toestemming om de werken te controleren en op te meten

5° de premie wordt enkel uitbetaald na goedkeuring door de TMVW-AquaRio van de uitgevoerde werken

TITEL 4 MILIEU

Hoofdstuk 5 Subsidie herbruikbare luiers

Artikel 25: Er wordt een subsidie toegekend voor de aankoop of huur van een pakket voorgevormde herbruikbare luiers met bijhorende benodigdheden volgens de voorwaarden die hierna worden vastgelegd.

Artikel 26: Om deze subsidie te ontvangen moet de vader, moeder of wettelijke voogd een aanvraagformulier indienen met daarbij een aankoop- of huurbewijs op naam en met vermelding van de factuurprijs.

Artikel 27: De subsidie bedraagt de helft van de factuurprijs met een maximum van 100 euro per kind en maximum 50% van de bewezen kosten.

Artikel 28: Gezinnen en alleenstaanden, ingeschreven in het gemeentelijk bevolkingsregister, met kinderen tot drie jaar komen in aanmerking voor de subsidie.

Artikel 29: De subsidie wordt ingediend voor de derde verjaardag van het kind bij de gemeentelijke milieudienst.

Artikel 30: deze beslissing heeft betrekking op aankoop en huur van luiers vanaf 1 januari 2006.

Art. 8: deze beslissing zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan de milieudienst, aan de financiële dienst en aan de OVAM.

Hoofdstuk 6 Subsidie hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening

Artikel x: Definities

  • horizontale dakoppervlakte de oppervlakte van de projectie van de buitenafmetingen van het dak op een horizontaal vlak
  • hemelwater verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater
  • hemelwaterput / hemelwaterreservoir reservoir voor het opvangen en stockeren van hemelwater
  • hemelwaterinstallatie het geheel van hemelwaterput met eventueel bijhorend leiding- en pompsysteem, filter enz. met het oog op hergebruik van hemelwater
  • infiltratie het doorsijpelen van hemelwater in de bodem
  • infiltratievoorziening een buffervoorziening waarbij de vertraagde afvoer gebeurt door infiltratie
  • gewestelijke stedenbouwkundige verordening het besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater
  • gebouw vergunde woning of vergund lokaal
  • lokaal vergund gebouw waarvan een vereniging gebruikt maakt voor haar activiteiten
  • ‘bestaande’ woning woning waarvoor een bouwvergunning werd verkregen vóór 7 september 1999, d.w.z. 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad van de algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten
  • verbouwing een bouwproject waarbij 60% of meer van de buitenmuren wordt behouden
  • herbouw een bouwproject waarbij minder dan 60% van de buitenmuren wordt behouden

Artikel x  §1 Binnen de perken van de jaarlijks op de begroting voorziene en goedgekeurde kredieten, verleent het college van burgemeester en schepenen voor een bestaand gebouw of bij verbouwing van een bestaand gebouw, een subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening. Deze hemelwaterinstallatie en infiltratievoorziening moet voldoen aan de voorwaarden in §2 van dit artikel

§2 De hemelwaterinstallatie en de infiltratievoorziening dienen te voldoen aan de richtlijnen zoals deze bepaald zijn in ‘Krachtlijnen voor een geïntegreerd rioleringsbeleid in Vlaanderen’, meer bepaald de ‘code van goede praktijk voor hemelwaterputten in infiltratievoorzieningen’ en in tweede instantie aan de technische voorwaarden van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten e.a. (5 juli 2013). De belangrijkste voorwaarden die hierin vervat zitten zijn in de volgende twee artikelen opgenomen:

Artikel X Hemelwaterinstallaties

a) Het volume bedraagt 50l per vierkante meter horizontale dakoppervlakte afgerond naar het hogere duizendtal, met een minimum van 5000 l en een maximum van 10000l, tenzij gemotiveerd aangetoond kan worden dat een groter nuttig hergebruik mogelijk is of zal zijn.

b) De volledige dakoppervlakte is aangesloten op de hemelwaterput. Een subsidie bij een onvolledig aangesloten dakoppervlakte is slechts toegestaan mits grondige motivering.

c) De hemelwaterputten worden uitgerust met een operationele pompinstallatie en een of meerdere aftappunten die het gebruik van het opgevangen hemelwater mogelijk maken, tenzij de aftappunten gravitair gevoed kunnen worden.

d) Er mag geen directe verbinding gecreëerd worden tussen het drinkwaternet en het leidingennet aangesloten op de hemelwaterput. Hiertoe dient de hemelwaterput met drinkwater bijgevuld te worden door middel van een bijvulsysteem met onderbreking overeenkomstig de code van goede praktijk, ofwel dient een afzonderlijk leidingencircuit voorzien te worden voor hemelwater en drinkwater.

e) De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening op eigen terrein.

f) De overloop kan ook aangesloten worden op een openbare infiltratievoorziening, een waterloop, gracht of een ander oppervlaktewater. Wanneer deze afvoermogelijkheden niet aanwezig zijn of aansluiting hierop niet haalbaar is, mag de overloop van de hemelwaterput aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor de afvoer van hemelwater. Als er geen openbare riolering bestemd voor afvoer van hemelwater aanwezig is, mag het hemelwater op de gemengde openbare riolering aangesloten worden. Wel moeten tot aan het lozingspunt op de openbare ruilering het hemelwater en afvalwater gescheiden worden.

Artikel X Infiltratievoorzieningen

a)       De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 vierkante meter per 100 vierkante meter afwaterende oppervlakte. Het buffervolume van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 25l per vierkante meter afwaterende oppervlakte.

b)      De afwaterende oppervlakte is de som van:

  • · De verharde grondoppervlakten die nieuw aangelegd of heraangelegd worden;
  • · Een deel van of in voorkomend geval de volledige bestaande verharde grondoppervlakte voor zover deze nog niet is aangesloten op een hemelwaterput, infiltratievoorziening of buffervoorziening;
  • · Een deel van of in voorkomend geval de volledige horizontale dakoppervlakte van de bestaande constructie waar tegenaan gebouwd wordt voor zover deze nog niet is aangesloten op een hemelwaterput, infiltratievoorziening of buffervoorziening.

Artikel X Een afschrift van de facturen dient door de bouwheer voorgelegd te worden.

Artikel X §1 De subsidie voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie bij bestaande woningen of bij verbouwing bedraagt 250 euro.

§2 De subsidie voor de aanleg van een infiltratievoorziening bedraagt 250 euro.

Artikel X: Controle

Vooraleer over te gaan tot de uitbetaling van de subsidie zal een door de gemeente gemachtigde instantie of ambtenaar zich ervan vergewissen dat aan de voorwaarden van het subsidiereglement voldaan is. Blijken deze voorwaarden niet nageleefd, dan zal de subsidie niet uitgekeerd worden. Het is de eigenaar op alle momenten toegestaan om de nodige aanpassingen door te voeren om alsnog voor de subsidie in aanmerking te komen.

Artikel X: Aanvraag tot subsidie

De aanvraag tot het bekomen van een subsidie wordt bij voorkeur ingediend vóór de aanleg van de installatie. De aanvrager kan voor vragen over de aanleg van installaties en infiltratievoorzieningen terecht op de milieudienst.

Artikel x: De subsidie wordt aan de eigenaar, gebruiker of huurder (mits toestemming van de eigenaar) van een gebouw gelegen op het grondgebied van Brakel slechts éénmalig toegekend. Art. 8:

Titel Inwerkingtreding

Artikel x: Dit reglement treedt in werking op 15 juni 2023.

Artikel x: Onderstaand reglement wordt opgeheven vanaf 15 juni 2023

1° Besluit Gemeenteraad dd. 27 december 2022 betreffende de mantelzorgpremie.

2° Besluit Gemeenteraad dd. 27 maart 2023 betreffende ondersteunen van gezinnen door een pleegzorgpremie

3° Besluit Gemeenteraad dd. 30 juni 2014 betreffende premie buurtfeesten

4° Besluit Gemeenteraad dd. 15 september 2008 betreffende Subsidiereglement voor de aanleg van een gescheiden rioleringsnet op privaat domein.

5° Besluit Gemeenteraad betreffende subsidiereglement herbruikbare luiers

6° Besluit Gemeenteraad dd. 27 januari 2014 betreffende subsidiereglement hemelwaterinstallatie en/of infiltratievooriening

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan:

1° Farys voor wat betreft Titel 3 Openbare Werken, Hoofdstuk 4 Subsidie gescheiden riolering op privaat domein

2° Ovam voor wat betret Titel 4 Milieu, Hoofdstuk 5 Subsidie herbruikbare luiers

3° Centraal aanspreekpunt voor lokale overheden van het departement leefmilieu, milieu en energie voor wat betreft Titel 4 Milieu, Hoofdstuk Subsidie hemelwaterinstallatie en/of infiltratievoorziening